26-4-2020 —
Meer uitleg over opties bij huizen
Het woord optie kan binnen de huizenbranche op twee manieren ingezet worden. Om te beginnen wil het zeggen dat een koper een koopovereenkomst kan sluiten met een verkoper. Het houdt in dat de koper en de verkoper het eens zijn over de voorwaarden van de aankoop. Maar door ‘de optie’ krijgt de koper wel een paar dagen bedenktijd. Maar let op bij de aankoop van nieuwbouwwoningen, daar is het wel mogelijk. De koper krijgt tijdens deze periode van een optie tijd om nog na te gaan of hij voor een nieuwbouwwoning gaat of niet. Een kavel kan dan tijdelijk worden gereserveerd, en kan dan niet aan anderen worden verkocht.
Wanneer u ingeloot zou worden voor een nieuwbouwproject krijgt u vanzelf een optie (bij uitloten niet). Als u een optie heeft dan heeft u niet de plicht om de woning ook echt te kopen. Er vindt namelijk een optiegesprek plaats en dan kunt u de vragen die u heeft stellen. Vervolgens kunt u een keuze maken of u de woning neemt of niet.
Bestaande woningen en opties
Ook bij bestaande woningen kunt u de term onder optie tegen komen. Maar hierbij heeft het een andere betekenis. Dit wil namelijk zeggen dat een makelaar afspraken heeft gemaakt met een kopende partij. Bij een onderhandelingsproces hoort niet standaard de optie. Maar u kunt deze wel aanvragen als u bijvoorbeeld langer na wilt denken over een bod. Het is niet 100% zeker dat u de optie ook krijgt.
Als de verkoper een vergoeding krijgt voor het uitbrengen van een optie, dan zal hij er sneller gebruik van maken. Daar staat dan tegenover dat de verkopende partij het huis niet mag verkopen binnen de periode van een optie.
Woning verkopen of kopen?
Het kan zijn dat u graag een woning wilt kopen of wat dacht u van eerst uw eigen woning verkopen? Dan kunt u bij Lex van Leeuwen altijd een kennismakingsgesprek aanvragen. We leggen u dan ook uit hoe wij te werk gaan met de opties en hoe wij u verder van dienst kunnen zijn.